De Amerikaanse denktank Institute for the Study of War (ISW) verwacht dat Rusland een propaganda-offensief zal uitbouwen rond het conflict in Israël om de steun van het Westen voor Oekraïne uit te hollen.

“Het Kremlin gebruikt de Hamas-aanvallen in Israël nu al en zal dat waarschijnlijk blijven doen. Doel is om de steun en aandacht van de VS en het Westen voor Oekraïne te verminderen”, schreef de denktank uit Washington zaterdag.

Het ISW gaf in zijn rapport aan dat Rusland na de Hamas-aanvallen van zaterdag informatiecampagnes heeft gelanceerd die het Westen ervan beschuldigden conflicten in het Midden-Oosten te negeren om Oekraïne te steunen.

Deze propagandacampagnes brachten ook de boodschap dat de wereldwijde aandacht, in het bijzonder de militaire en economische steun vanuit het Westen, zal verschuiven van Oekraïne naar het Midden-Oosten.

Westerse focus op Midden-Oosten, ten koste van Oekraïne

De denktank verwees naar voorbeelden zoals de verklaring van de Russische tv-presentator Sergej Mardan op zijn Telegram-kanaal dat het Westen "zijn gedachten even van Oekraïne zal afhouden en zich opnieuw zal bezighouden met het blussen van de eeuwige brand in het Midden-Oosten".

Dmitri Medvedev, de voormalige Russische president en plaatsvervangend voorzitter van de Veiligheidsraad van Rusland, plaatste zaterdag soortgelijke berichten op X, voorheen Twitter. Medvedev beweerde dat "in plaats van actief te werken aan een Palestijns-Israëlische regeling", de VS en hun bondgenoten opnieuw proberen "conflicten over de hele planeet aan te wakkeren".

Het ISW gaf aan dat dit narratief gericht is op het westerse publiek om twijfel te zaaien over de militaire steun voor Oekraïne. Ook wordt hiermee geprobeerd de Oekraïense samenleving te demoraliseren door te suggereren dat Oekraïne de internationale steun zal verliezen. Verder zijn dit type verhalen bedoeld om het Russische binnenlandse publiek gerust te stellen dat de internationale gemeenschap de strijd in Oekraïne zal negeren.

De Amerikaanse militaire steun voor Oekraïne op de korte termijn kwam begin deze maand op het spel te staan vanwege het politieke gesteggel in de VS over het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid.

Om een acute sluiting van Amerikaanse overheidsdiensten te voorkomen, sloten Democraten en Republikeinen een tijdelijke deal van 45 dagen voor de financiering van de federale overheid. Daarbij werd militaire steun voor Oekraïne echter niet meegenomen.

De tijdelijke opschorting van de hulp aan Oekraïne volgde kort na een bezoek van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky aan de VS eind september, waarbij Zelensky om meer Amerikaanse hulp vroeg.

De oorlog in Oekraïne duurt inmiddels ruim anderhalf jaar. De Russische president Vladimir Poetin beweerde afgelopen vrijdag dat als de financiële en militaire hulp van het Westen aan Oekraïne wordt stopgezet, het land "nog maar een week zal overleven".

LEES OOK: Olieprijzen stijgen na escalatie conflict tussen Hamas en Israël, hoewel er geen directe dreiging is voor het olie-aanbod